söndag 31 maj 2020

Atelier Smedsby


Jag har ingen fotografisk utbildning i bemärkelsen Utbildning. Jag har egentligen inget intresse för fotografi heller. Jo, jag är nog mer nyfiken på människan bakom kameran om bilderna berör mig. Däremot har jag ett starkt behov av att uttrycka mig. Fotografer som brinner är ofta inte utbildade. Vad jag menar är att de som har något att berätta gör det oavsett skola eller ej. Jag kan inte teckna eller måla särskilt väl. Skriver hyfsat, inbillar jag mig, men det räcker inte för mig.
Jag har gått på en workshop i mitt liv och det var med Anders Petersen 1998. Den har varit avgörande på många sätt. Jag fick energi och en tro på att jag skulle fortsätta. Det har varit tufft. Jag har tvivlat så många gånger.
Det är inte att ha en anställning och gå till jobbet varje dag. Nej, man får själv vara motor och driva på. Ibland knackar det. Många ger upp. Det kan jag förstå, men ändå inte. För hur kan man leva om man tar bort det man måste göra, för att man är den man är?

Nu ska jag gå min andra workshop. Atelier Smedsby är en internationell workshop under ett år ledd av Margot Wallard och JH Engström. Nya marker att utforska, nya möten och en ny väg framåt. Alltid framåt.